Butiran Tempat

Taman Ular dan Reptilia Negeri Perlis

Sungai Batu Pahat
01000 Kangar
Perlis

+604-976 8511

Klik di sini

Lokasi

Taman Ular dan Reptilia Negeri Perlis merupakan satu-satunya taman ular seumpamanya di Malaysia. Di sinilah terdapatnya pelbagai spesis ular yang boleh dilihat di ruang pameran tertutup mahupun di ruang terbuka. Ia memberi peluang kepada pengunjungnya untuk mendekati haiwan eksotik ini dengan lebih dekat dalam suasana yang hampir sama dengan habitat asalnya.

Terdapat kira-kira 150 ekor ular dari 34 spesies di taman ini. 25 spesies ular tempatan dan sembilan spesies dari luar negara. 10 spesies ular di taman ini adalah jenis yang berbisa dan selebihnya tidak berbisa. Di antara jenis ular yang terdapat di taman ini ialah ular sawa, ular tedung selar, ular tedung senduk, ular ekor merah, ular kapak bakau, ular rusuk kerbau dan ular katam termasuk katam tebu dan katam payung serta punti. Paling berbisa ialah ular tedung senduk sembur. Ular paling berat ialah ular sawa seberat 80kg dan panjang 23 kaki.

Pengunjung juga boleh melihat landak, memerang, biawak hutan termasuk seekor biawak berekor dua, katak bertanduk, ijok, iguana dan tuntung.

Bayaran masuk
Dewasa: RM5.00
Kanak-kanak (5-12 tahun): RM2.00
Kanak-kanak (bawah umur 5 tahun): Percuma
Kamera: RM1.00
Kamera video: RM2.00

Sumber: Laman web Majlis Perbandaran Kangar

 

Waktu Operasi

Setiap hari: 9.00 pagi - 6.00 petang

Homestay Berhampiran